Filosofie en methode

Motto: Jouw kern ont-dekken tussen loyaliteit en eigenheid

Wie ben ik zelf? Wat wil ik zelf? Wat is mijn plek in het leven? Dat zijn vragen die vaak lastig te beantwoorden zijn. We worden immers voor een belangrijk deel bepaald door onze omgeving. Met name loyaliteit ten opzichte van anderen, zoals onze ouders, ons gezin van herkomst en onze familie is heel sterk. De normen en waarden – de ongeschreven regels – die we daar ervaren hebben bepalen sterk hoe we denken, voelen en ons gedragen. En dit werkt ook door in werk via de loyaliteit tegenover collega’s, het team en de organisatie. Deze worsteling tussen loyaliteit ten opzichte van anderen én eigenheid, wie en wat we in de diepste kern zijn, nemen we mee in alle contacten die we aangaan, en in alles wat we meemaken in ons leven. Meegaan in de stroom en ons aanpassen maakt dat we overleven en houdt ons onschuldig: ik doe immers zoals de ander verwacht.

image

 

Mijn eigen pad volgen daarentegen voelt als schuldig zijn. Immers voor jezelf kiezen wordt vaak gezien als egoïstisch.  Het is belangrijk om je bewust te worden van waar jij aan gebonden bent en hoe dit jou bepaalt.  Alleen als je op zoek gaat naar wat echt van jou is, kun je vrij van schuld je eigen lot nemen en meer jouw zelf zijn. Dan wordt ook duidelijk wat jouw plek is in het systeem. De plek, waar je in je kracht staat en je kwaliteiten optimaal kunt inzetten, zowel voor jezelf als voor anderen; kortom waar je heel bent en jouw persoonlijk leiderschap optimaal vormgeeft.Jij zelf bent de enige die iets kan veranderen aan je leven. Jij bent de vormgever van je eigen bestaan. Vanuit deze filosofie beklimmen we in de begeleiding samen de ladder naar een voller leven. Als begeleider help ik je ruimte te maken voor nieuwe inzichten en daarmee voor verandering.

Daarbij zijn uitgangspunten :

  • jouw/jullie verhaal  staat centraal
  • jij bent de deskundige als het over jou gaat
  • ieder heeft zijn eigen wijsheid, open en verborgen
  • balans is nodig tussen denken, voelen en doen

In die zin is alles er in principe al, het moet alleen ont-dekt worden, blootgelegd, zichtbaar gemaakt voor de cliënt. Om dit te bereiken maak ik gebruik van onder andere de volgende methoden:


Enneagram

ontwarren


Systemisch Werk

weg-bewegen


De Muze als gids

bloot licht