05 nov

Samen en/of apart

Dit is een thema dat in mijn leven en naar ik uit mijn praktijk weet in het leven van ieder mens een centrale rol speelt. Hoe bewegen we ons als mens tussen loyaliteit aan anderen zoals onze familie, onze partner en kinderen en  onze eigenheid en wat wij verlangen van het leven voor onszelf?  ‘Zo hoort het’ en ‘zo moet je je gedragen’ zijn zinnetjes die iedereen kent. Op ‘gaan voor je verlangen’ zit zoveel oordeel bij anderen én bij onszelf. Woorden als egocentrisch of zelfs egoïstisch voelen aan als negatief. Hoe kan ik heel worden als ik niet mag zijn wie ik verlang te zijn? Hoe vind ik balans tussen wat ik zelf nodig heb en wat anderen van mij vragen?

Voor elke situatie is het aan mij zelf om te bekijken welke positie ik in wil nemen tussen ‘samen’ en ‘apart’. Het is nooit een ‘alles of niets’ -keuze, maar een dansen tussen beide uitersten. Alleen door zoveel mogelijk mezelf te zijn, kan ik er ook voor 100% zijn voor anderen.